JuhaniLunden

Tiekartta - miten tästä eteenpäin

Hauskoja nämä sanojen uudet merkitykset. Entisaikaan tiekartta oli aina väärin päin taiteltu ja taitteistaan repeillyt metri kertaa metri paperiarkki, jossa toisella puolella oli Etelä-Suomen ja toisella puolella Pohjois-Suomen tiet…oikeesti!

Tiekartan uusi merkitys on poliitikon tai politiikkaan pyrkivän suunnitelma ja ohjenuora tulevaa päätöksentekoa varten. LiikeNytin tiekartassa on kuusi pääkohtaa ja jokaisen niiden alla on kaksi alakohtaa. Esittelen ja kommentoin ne tässä kirjoituksessani.

1. Huolenpito

- Toteutetaan maksuton toisen asteen koulutus

- Vanhusten hoidon ja hoivan voimavaroja on kasvatettava

2. Yksilön arvostaminen

- Kovemmat rangaistukset seksuaalirikoksista

- Koulukiusaamisen tehokas lopettaminen

3. Markkinatalous

- Yritystukijärjestelmän uudistaminen, painopiste pk -yrityksille ja uudistaviin yritystukiin

- Poistetaan työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeus

4. Yrittäjyys

- Yrittäjille sosiaaliturva

- Helpotetaan yrittäjän uutta alkua

5. Eurooppa ja kansainvälisyys

- Yhtenäistetään yritysverotusta EU maiden välillä

- Edistetään Euroopan Unionin yhteistä turvapaikkajärjestelmää

6. Ilmastonmuutos

- Ilmastolle ja ympäristölle haitallisten yritystukien karsiminen

- Hiilidioksidivero EU:n ulkopuolelta tuleville tuotteille

 

Viimeaikojen vanhustenhuollon keskusteluissa on tullut ilmi, että osa hoivakoteja omistavista yrityksistä ei maksa lainkaan veroja Suomeen. Tämä on mielestäni väärin. Kaikkien Suomessa toimivien yritysten tulisi maksaa myös veroja Suomeen. Kannatan lentoveroa.

Sosiaalitukia yritettiin viime vaalikaudella yhtenäistää. Kannatan mallia, jossa kaikki sosiaalituet olisivat euromääräisesti samalla tasolla. KELA määrittäisi minkä syyn perustella tukea maksetaan, jos maksetaan. Kyseessä ei olisi kansalaispalkka, mutta kannatan kansalaispalkkakokeilun jatkamista. Maahanmuuttajien tukien on voitava olla kantasuomalaisia alemmalla tasolla. Työn vastaanottamisen pitäisi aina olla kannattavaa.

Yritystukia yritettiin viime vaalikaudella karsia. Elinkeinoelämän järjestöjen ja AY liikkeen lobbaus lainvalmistelussa on saatava kuriin. Ratkaisuksi on esitetty lobbarirekisteriä, josta on tehty kansalaisaloite. Lobbausrekisterissä ilmoitettaisiin kansanedustajien kaikki tapaamiset ja tiedot kuten osallistuneiden nimet, taustayhteisöt ja toimeksiantajat. Myös tapaamiseen liittyvä aineisto tulisi julkiseksi. Lisäksi jo olemassa oleva kansanedustajien sidonnaisuusrekisteri sekä valtiopäiväasiakirjat olisivat saatavilla kansalaisille avoimena tietona.

Kuulumme Eurooppaan ja Eurooppa on meidän toinen kotimaamme, siksi sen rajat on turvattava. Turvapaikkahakemuksien käsittely on siirrettävä raja-alueilla oleviin keskuksiin. Jos tätä ei tehdä, on vapaan liikkuvuuden Schengen alue vaarassa. Väestörakenteemme takia Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa.

 

Tässä juttua miten yritystukien karsimisessa viimeksi kävi:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/245628-etujarjestot-torppasivat-kaikki-...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat