JuhaniLunden

Kriisivalmius - modernin yhteiskunnan Akilleen kantapää

Suomalaiset ovat maailman onnellisin kansa. Tähän tulokseen tuli hiljan julkistettu tutkimus. Isoina plussina mainittiin meidän luottamuksemme toisiin ihmisiin ja se, että Suomessa ihmiset kokevat voivansa vaikuttaa asioihin. Suomessa on turvallista liikkua ja asua. Meillä on toimiva oikeuslaitos ja vähän korruptiota.

Kriisit ovat kuin maanjäristyksiä, ne tulevat arvaamatta ennemmin tai myöhemmin. Niitä yritetään ennakoida, mutta usein se epäonnistuu. Näin kävi maahanmuuttokriisissä, Suomi ei ollut valmistautunut yli 30000 turvapaikanhakijan tuloon. Ilmastonmuutos lisää ihmisten painetta muuttaa pois Afrikasta, joka on ainoa maanosa, jossa hedelmällisyysluku on kestämättömällä tasolla. Euroopan kannalta tämä on suuri haaste. Maastamuuttoa pitää hillitä parantamalla tilannetta lähtömaissa. Vaikka ei uskoisi, niin Kiinaa ja Suomea yhdistää huoli väestön ikääntymisestä.

Nokian vesikriisi 2007 oli myös opettavainen kokemus viranomaisille. Vain yhden jätevesipuhdistamon venttiilin aukaisu aiheutti miljoonien eurojen kulut ja monen ihmisen sairastumisen, osan loppuiäksi. Tykkylumen aiheuttamat sähkökatkot motittivat Juupajoen kunnan marraskuussa 2015. Vanhainkodilla ja vedenottamolla varavoima pelasti tilanteen, mutta kaukolämmön jakelu loppui.

Vuoden 2008 rahoituskriisin aikana nähtiin, miten rahoitusjärjestelmän ongelmat heijastuisivat ruokakauppoihin muutamassa viikossa. Saksalla on vanhat markat varastossa eurokriisin varalta, Suomella ei ole. Myös SWIFT maksujärjestelmälle pitäisi kehittää varasysteemi.

Venäjällä on rakennettu oma, vaihtoehtoinen Internet, johon kaikki tietoliikenne voidaan siirtää kriisin alkaessa.

Kriisien torjunnassa tärkeintä on yhteiskunnan kyky pitää yllä normaalia elämää kriisistä huolimatta. Tähän varaudutaan monin eri tavoin. Suunnittelulla, harjoittelulla ja varmuusvarastoinnilla. Myös kriisivalmius asioista tiedottamista ja koulutusta on viime aikoina lisätty. Maanviljelijöille järjestettiin koulutus missä havainnollistettiin kaupungissa asuvien ja maanviljelijöiden lukumäärän suhdetta kertomalla kuinka pitkä jono kaupunkilaisia voisi ilmestyä sikalan ovelle lihaa kysymään, jos kaupoista myytävä loppuisi. Ruotsissa jaettiin joka kotiin kriisivalmius asioista kertova esite.

Tärkeää osa kriisivalmiutta on henkinen varautuminen. Jokaisella suomalaisella pitäisi olla perustieto siitä, mitä on kriisivalmius. Tieto ja ymmärrys siitä, että jokaisen pitäisi olla valmis selviämään omillaan kolme päivää. Ilman sähköä, ilman juoksevaa vettä ja ilman kännykkäverkkoa. Näin voitaisiin ehkäistä lamaantumista tai henkisen kantin katkeamista kriisin yllättäessä.

Väärän informaation levittämisestä Internetissä on tullut uhka kansalliselle yhtenäisyydellemme ja turvallisuudellemme. Trolliarmeija Pietarista muutti USA:n vaalien suunnan ja Venäjä sai haluamansa. Trump valittiin ja maailman nyt mahtavinta taloutta uhkaa protektionismi. USA:n sisäinen turvallisuus on heikentynyt ja kansa on jakaantunut kahtia. Venäjä on pitkään tehnyt yhteistyötä Euroopan äärioikeiston kanssa, koska Euroopan hajaannus on Venäjän etu.

Hajaannus etenee myös Suomessa. Eduskunnan puhemies Paula Risikko valitteli istuntokauden olleen riitaisa. Onko Suomi jo joutunut Venäjän hybridivaikuttamisen uhriksi? Todennäköisesti on, mutta emme tiedä miten. Ovatko Väyrysen puoluehankkeet Venäjän tukemia? Espoon kaupunginvaltuutettu Mikko Laakso kirjoitti aiheesta Uuden Suomen blogissaan 8.2.2016.

Laadukas ja riippumaton journalismi on välttämätön edellytys demokratian säilymiselle. Medialukutaidon merkitystä äidinkielen opetuksessa ei voi tarpeeksi korostaa.

Sota ei siis ole meitä ensimmäisenä uhkaava kriisi. Sota on myös muuttanut muotoaan, sitä voidaan käydä ilman ensimmäistäkään tankkia tai laukausta. Venäjä kaappasi Krimin täydellisellä yllätyksellä, kiisti osallisuutensa ja Eurooppa vain ihmetteli. Venäjän seuraava siirto voisi olla entistä tiiviimpi valtioliitto Valko-Venäjän kanssa. Muina vaihtoehtoina on pidetty Suwalkin käytävää Puolan ja Liettuan välillä tai jotakin Itämeren saarta. Kaikkiin niihin liittyisi perusteluna sotilaallinen kuviteltu uhka lännen taholta. Turun saariston Airiston Helmen tapaus toi konkretiaa siihen mitä voisi olla tulossa. Strategisten kohteiden läheltä maan myyminen ulkomaalaiselle yksilölle tai yritykselle pitäisi lainsäädännöllä kieltää.

Pohjois-Koreassa ruoka on vähissä ja sähköt poikki tämän tästä. Hyvin harva omistaa kännykän ja vielä harvempi on siitä riippuvainen. Heillä on hyvä kriisivalmius; kansa on tottunut elämään kriisin kaltaisissa olosuhteissa.

 

Kotivaran tarvikkeet: Vettä 16l/viikko/ henkilö, lääkkeet, erityisruokavalion elintarvikkeet, tölkinavaaja, radio ja paristot, hygieniatarvikkeet, tuorekelmua, teippiä, muovipurkkeja, taskulamppu ja paristot, joditabletit, kynttilät ja tulitikut, käteistä rahaa, lemmikkieläinten tarvikkeet, vaihtoehto sähkölämmitykselle, varavirtalähde Listan lähde: SPEK, Suomen Pelastusalan keskusjärjestö

http://mikkolaakso.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211542-onko-vayrysen-puolue-...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniLunden kuva
Juhani Lundén

Kiitoksia kommenteista!
Aggregaatti on vielä hommaamatta, mutta pääkeskukseemme tehtiin muutos, jolla virran syötön voi kääntää valtakunnan verkosta aggregaattiin, maksoi muutaman satasen.

Lääkkeiden varastoinnin käytännön järjestelyistä minulla ei ole tietoa, eli kuulisin siitä mielelläni lisää!

Käyttäjän JuhaniLunden kuva
Juhani Lundén

Kukahan tuon sivun
https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote/etu...
sote-esityksen on tehnyt? En löytänyt mitään nimeä tai organisaatiota mainittavan.

Kiinnostaa, koska muistuttaa hieman omaani, jota olen tälläkin puheenvuoro palstalla ja twitterissä esitellyt.

Käyttäjän JuhaniLunden kuva
Juhani Lundén

Okei!
Paljon olet asiaan perehtynyt.

Tällä hetkellä päätöksiä tekee aivan liian pieni puolueiden ydinporukka. Puoluiden kanta ohjaa niitä myötäilevien medioiden kantaa. Liike Nyt on olemassa osin tästä syystä ja haluaa laajentaa päätöksenteon piiriä. Meidän linjana on että kuunnellaan asiantuntijoita, eikä lobbareita.

Mutta: Niinkin neutraali yliopiston entisen rehtorin Kari Raivion esitys kuin että perustettaisiin erityinen tiedeneuvonantajan virka avustamaan johtavia päätöksentekijöitä, ei saanut tulta alleen. Ja häntä ei kuviteltu miksikään yleisneroksi, jolla olisi vastaus kaikkeen, vaan hän olisi ollut välittäjä tiedemaailman ja valtionhallinnon välillä. Ei haluta nähdä sitä, että kaikki viisaus ei ole puoluetoimistojen ydinporukan hallussa.

Mediaa hallitsee tarve saada tilaajia/klikkauksia. Jos juttu on asiaa, mutta ei myy, se jää julkaisematta. Tämä onkin jo sitten iso juttu: ilman laadukasta journalismia demokratia kuolee nopeasti. Elämme hurjia aikoja.

Toimituksen poiminnat